tiistai 13. marraskuuta 2012

Jalat ylös!

Tänään oli valmennus ja Branke oli vielä superimpi (ahah mikä sana), kun aikasemmin!! :))

Aloitettiin ravissa ympyrällä ja siinä piti muistaa:

1. Takajalat aktiivisina
2. Ei vetämistä
3. Etuosa ylös (ei vain kaula)
4. Jalat ylös (hevoselta ;))
5. Paljon puolipidätteitä
6. Ulkolapa mukana
7. "Paljon hevosta edessä, vähän takana"

Sitten tehtiin avoja ja sulkuja (!) uraa pitkin. Ne menivät kivasti. Avoissa varsinkin sain hevosen pysymään kolmella uralla ja ainakin vähän jopa taipumaan. Alussa oli pikkasen apuaaaa ohjat valuu, hevonen kuskaa ja en pysty istumaan, mutta kyllä siihen tolkku saatiin ;). Piti muistaa aktivoida takasia edelleen ja tehdä puolipidätteitä, ettei heppa katoa, vaan nostelee jalkojaan kunnolla. Sulut meni ihan jees: takaosa siirtyi, joskin välillä liian vähän. Mutta olin kuitenkin noiden tehtävien jälkeen ihan jeejee!! Hyviä fiiliksiähän me haetaan ja nyt myös saatiin.

Laukassa ensin ympyrällä, jossa haettiin laadukasta laukkaa. Ulkolapa karkasi laukassa vielä helpommin, mutta suoristamisen sijaan yritettiin ajatella, että hevonen kantaisi itse itsensä. Puolipidätteitä ulko-ohjalla, nopeita ja ylöspäin. Ja ne takajalat! Tehtiin myös käyntisiirtymisiä, joissa tuli kanssa onnistumisia, mutta en ihan kunnolla päässyt vaikuttamaan ja tuli turhan paljon rikkoja raville. Kuitenkin ihan hyvää pohjaa, jonka päälle päästään rakentamaan lisää ja lisää.

Nyt mulla oli sellainen fiilis, että pystyin oikeasti ratsastamaan! Jee :) oon ihan etuajassa mun odotuksista. Kun alussa tuntui välillä tosi hankalalta, niin nyt on vain joka toinen kerta melko hankalaa :D! Edistystä tapahtuu koko ajan ja alan pikkuhiljaa olemaan ihan luottavaisilla fiiliksillä, että kyllä tästä hyvä tulee. Samaa mulle on koko ajan tolkutettu, mutta vasta kun itse saa hyviä fiiliksiä, niin voi uskoa. Treeni-intoa ilmassa!!!! :)

Mä yritin saada kuvat ladattua kännykästä, jotta ois saanut edes jotain piristystä tähän, mutta se nyt ei onnistunut syystä x (joka säilyy tuntemattomana mulle hahahaha), joten tulee perus tylsä kuvaton. Paitsi voin laittaa yhen kuvan, kun ponsku oli vielä karvainen :D

Jotenkin musta tuntuu, että mun kirjoitustaito on ihan surkea ja en nyt valitettavasti jaksa blogipostauksia tarkistaa miljoonaa kertaa, niin näissä on nyt aika huonoa kieltä ja liian pitkiä lauseita, sori... Joudun koulussa jo tuskailemaan liikaa äikässä :---D Ehkä kirjoitusten jälkeen vähän paranee ;).

Ja hei, ois kiva kuulla jotain kommenttia postauksista, kuvia & videoita lisää, mutta oisko muuta parannettavaa, postausideoita? :) aktiivisuutta! ;))

14 kommenttia:

  1. Ois kiva kuulla sun hepasta vähän enemmän, tyyliin onko se kisannut jotai, millanen luonteeltaan, millane oli koeratsastukses, mitä vaan :D sit kans jotain et millanen visio sulla on, tai niiku miitä toivot ens kaudelta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, varmaan joku esittelypostaus siitä ois hyvä idea! :) Pitäis myös esittelysivu kirjottaa...

      Poista
  2. Mä tykkään lukea sellasia yksityiskohtasia postauksia treeneistä ja valmennuksista. Eli just näitä mitä oot tehnykki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, no hyvä, että ainakin joku tykkää !! Kun näiden kirjoittaminen on itselle hyödyllistä ja on tietty plussaa, jos joku muukin saa näistä jotain irti. :))

      Poista
  3. Moikka,
    Osaisitko kertoa vähän tarkemmin, mitä ja miten teet, kun ratsastat "hevosen jalkoja ylös" ja "etuosaa ylös"? Ihan mielenkiinnosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, voin yrittää. :)) Mua ainakin auttaa mielikuvat ratsastuksessa paljon ja niiden kautta on helpompi saada toivottu reaktio. Kun ratsastan hevosta edestä ylös, ajattelen samalla takajalkoja paremmin alle, jonka kautta hevonen kevenee edestä. Omalla istunnalla on tärkeä merkitys, ei saa puristaa, mutta pitää olla jämäkkänä (keskikroppa hallittuna syvillä lihaksilla). Puolipidätteitä pitää muistaa tehdä paljon, jottei hevonen karkaa alta/ ala juosta liian kovaa. Puolipidätteissä pitää muistaa pyrkiä ratsastamaan ne ensisijaisesti istuntaa tiivistämällä (eli istumalla vielä syvemmin satulaan), minkä lisäksi ollaan nyt ajateltu nopeaa ylöspäin suuntautuvaa pidätettä ulko-ohjalla. Ajattelen myös usein, että ohjat ovat kahva, joilla hevosen koko etuosan voi nosta puolipidätteessä ylös. Takajalkoja aktivoidaan nopella pohkeella ja raipalla koskettelemalla pepun päälle. Riippuu tietenkin aika paljon hevosesta, kuinka se reagoi raippaan, esim. Olavin kanssa sillä auttaminen ei oikein onnistunut, kun se aina ylireagoi. Ravin ratsastamisessa ja muutenkin kun yritetään saada hevonen hyvin tasapainoon, on mun mielestä paljon kiinni "fiiliksistä" . Selkään oppii tuntemaan, millaisia reaktioita haetaan ja sitten myös löytämään keinot, joiden kautta niitä voi saada. Kaikista valmennuksista saa irti jotain, ja sitten näistä osasista voi kehittää sen oman tavan ratsastaa. Koska tapa, jolla minä teen on vain yksi, ja tapoja on olemassa paljon muitakin. :)

      Toivottavasti selkeytti hieman, kiitos kommentista! :))

      Poista
    2. Puolipidätteistä vielä yksi lisäys: niissä ei missään tapauksessa saa jäädä vetämään tai muutenkaan ratsastamaan taaksepäin, vaan ajatuksella puolipidäte-hellitä-puolipidäte-hellitä jne. Välillä myös myötään ohjalta selkeästi, koska siten hevonen saa mahdollisuuden hakea itsensä tasapainoon.

      Poista
  4. Teille olisi tuollainen pieni "palkinto" tuolla :)

    http://iidajawaiski.blogspot.fi/2012/11/liebster-blog.html

    VastaaPoista
  5. Ihan kunnollinen esittely sun uudesta hevosesta olis kiva; mitä on tehnyt ja missä ollut; mitkä on teidän tavoitteet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se varmaan selventäisi. :) kiitos kommentista!

      Poista
  6. Tykkään tosi paljon sun blogista! :)

    Haluaisin kysyä sun näkemystä yhteen asiaan, ja olisin tosi iloinen jos vastaisit!

    Eli sain kesällä uuden hevosen, joka oli ennen minulle tuloaan toiminut estehevosena ja kulki älyttömän pitkässä ja avoimessa muodossa. Nyt ollaan valmentajan kanssa saatu lyhennettyä hevosta huimasti, ja sitä kautta myös muoto on syventynyt ja hevosen yleinen ratsastettavuus parantunut. Tällä hetkellä tilanne on siis se, että muoto on suunnilleen helppojen luokkien tasoa, emme ole lähteneet vielä nostamaan sitä korkeampaan muotoon vaan treenanneet asioita nyt tässä uudessa, syvässä ja pyöreässä muodossa, jossa minulla on tunne, että hevonen on oikeati kunnolla läpi.

    Valmentajani on nyt kuukauden ulkomailla, enkä ole tähän hätään saanut toista valmentajaa katsomaan menoamme. Hevonen on nimittäin alkanut aukomaan suutaan ja muutenkin välillä vastustelemaan kättäni ja kuolainta eri tavoin: nousemalla peräänannosta, vetämällä multa ohjia pois, ja aukomalla suuta yms. Olenkin nyt koittanut miettiä, että voisikohan tämä viitata siihen, että minulla on jotenkin liian kova, vetävä ja "pakottava" käsi? Yritän kyllä ratsastaa paljon istunnalla ja jalalla, mutta helposti se menee siihen kädellä ratsastamiseen. Niin ja nyt asia on mennyt niin, että mitä enemmän hevoselta vaadin, sitä enemmän se aukoo suuta. Eli pidemmässä alkuverkkamuodossa ei juurikaan, kootessa jonkun verran mutta ei aina. Ja välillä musta tuntuu, että hevonen pakenee entistä syvempään rullamuotoon kun koitan esim. taivuttaa sitä ympyrällä reilusti sisäänpäin jumppamielessä.

    Miten napakkaa tuntumaa itse käytät hevosillasi? Tai olisiko sulla jotain vinkkejä, miten saisin hevosen suuta rentoutettua ja omaa kättäni kevyemmäksi ja tavallaan nopeammaksi?

    Varmasti vaikeaa koittaa vastata näkemättä ratsukkoa, mutta jotain näkemystä olisi siistiä saada, kun sulla kuitenkin on taitoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät! Tosiaan valmentajalta saa varmasti parhaat ohjeet, koska paikan päällä pystyy tietty sanomaan pajon enemmän :).

      Kuitenkin mä lähtisini siitä, että kannattaa ratsastaa lähinnä siinä muodossa, missä hevonen on tyytyväinen. Välillä nostaa muoto korkeammaksi ja yrittää työstää hevosta siinä, mutta jos tuntuu tosi hankalalta, palata takaisin pidempään muotoon ja ikään kuin rauhoittaa tilanne ja vasta sitten yrittää uudestaan nostaa muotoa. Kun yrität ratsastaa hevosta lyhyempään muotoon, yritä muistaa, ettet vain lyhennä kaulaa vetämällä ohjat lyhyemmiksi, vaan pyrit lyhentämään hevosta aktivoimalla takajalkoja ja tekemällä paljon puolipidätteitä. Eteenalas muodossa yritä vahtia, että hevonen on oikeasti pohkeen edessä eikä painu liian syvälle. Jos tuntuu, että painuu liikaa, yritä korjata pohkeella eteen.

      Tuntuman pitäisi olla kevyt, mutta ei tyhjä. Itse ratsastan mielummin hevosen vähän reilummalle tuntumalle kuin niin, että se jää tyhjäksi. Kunnon tuntumalla muoto pysyy tasaisempana. Toisaalta sekin riippuu ihan hevosista, osa (aika monet) eivät yhtään tykkää, jos jää vetämään. Kannattaa ajatella, että kun ottaa pidätteen, niin hevosen pitää reagoida siihen, mutta sen jälkeen kun se on reagoinut, sinun pitää myödätä.

      Siirtymisiä kannattaa tehdä. Niissä pitäisi saada hevonen pysymään aktiivisena koko siirtymisen läpi. Ja kannattaa muistaa, että jos tuntuu hankalalta, yritä palata askel taakse päin, saada siinä onnistumisia ja sitten uudestaan yrittää.

      Tietty kannattaa tarkistaa satula yms. varusteet ja se ettei hevonen ole kipeä, koska silloin ei hevosta saa ratsastamalla mitenkään hyväksi.

      Toivottavasti tästä oli jotain apua, tsemppiä treeneihin! Jos herää kysymyksiä vielä tai haluat tarkennusta tms voit myös laittaa sp jenna_lehtonen@luukku.com jos haluat! :)

      Poista
  7. Kiitos paljon, yritän näillä vinkeillä jatkaa treenejä! :)

    VastaaPoista