perjantai 23. joulukuuta 2011

Ruokintatoivepostaus!

Tämä sai eniten ääniä joten tässä tulee:


Hevosen perusruokinta perustuu tietenkin heinään. Pelkkä heinä voi jopa riittää kevyessä liikunnassa olevalle tai muuten hyvälle rehunkäyttäjälle. Esimerkiksi vanhan ponini energiansaanti perustui pelkkän heinään. Heinässä tärkeintä on hygienisesti hyvä laatu. Heinän ei pidä missään tapauksessa olla homeista eikä myöskään pölyävää, tunkkaista, rikkaruohoista tai muuten huonoa. Seuraavaksi tärkeimpiä asioita ovat valkuaisen määrä (usein sitä on liian vähän) ja sokerin määrä. Nämä tiedot saa rehuanalyysista, jota käytämme ruokinnan suunnittelussa apuna. Valkuainen on tärkeää hevoselle, jotta lihakset voivat kehittyä. Heinän lisäksi valkuaista voi saada lisärehuista, joista selitän myöhemmin lisää. Sokeri taas lisää heinän energiamäärää ja saattaa aiheuttaa esim. kaviokuumeriskin varsinkin hyville rehunkäyttäjille.

Heinän lisäksi suurin osa hevosista syö jotakin väkirehua, jolla lisätään ruokintaan energiaa. Meillä on Olavilla käytössä havensin dravers brok pellettimuotoinen rehu. Olavi on syönyt sitä jo edellisella omistajalla ja jatkoimme sen syöttämistä, koska se toimii hyvin Olavilla. Rehu on mielestäni hyvä massankasvattaja/ylläpitäjä. Tällä hetkellä ruokinta on 1-1/2-1 eli melko vähän. Välillä Olavi on myös syönyt lisäksi kauraa, mutta nyt toistaiseksi on menty pelkällä brokilla, kun energiamäärä on tuntunut sopivalta. Mielestäni hevonen kertoo aika hyvin, minkä verran energiaa se tarvitsee, joten sen suhteen on turhaa noudattaa orjallisesti pussien tai ruokintakirjojen ohjeita. Toki jos täysrehua syöttää suositeltua määrää vähemmän, täytyy huomioon ottaa, että lisäkivennäisen syöttäminen saattaa olla tarpeellista. Sama ongelma voi tulla jos sekoittelee monesta eri pussista.

Tältä poni näyttää syötyään pellavat :D
Perus ruokinnan lisäksi syötän Olafille pellavamössön, johon on sekoitettu lisäjauheet. Pellava on hyväksi ruoansulatukselle, rauhoittaa vatsaa ja on hyvä valkuaisen lähde. Muita tapoja lisätä ruokintaan valkuaista ovat esim. soijarouhe (en ole sitä tosin koskaan itse hevosille antanut, mutta aikalailla puhdasta valkuaista sen pitäisi olla), sinimailanen (esim. Golden grass Alfa alfa, lusern mix, greenline) tai ihan purkkivalkuaiset. Itse ollaan pyritty pitämään mahdollisimman suuri osa ruokinnasta kuivana, koska se on parempi hevosen vatsalle, joten suosittu varsinkin sinimailasta (heinänä tai hake versiona).

Maistuva nestemuodossa oleva kivennäinen
Kaikki hevoset eivät syö ihan mitä tahansa, sekin siis saattaa aiheuttaa lisähaastetta ruokinnan suunnitteluun, onneksi meillä ei Ahneponin (=Olavi) kanssa ole tuollaisia ongelmia ollut. Myslit ovat yleensä aika maistuvia, mutta hvosesta se on kiinni, mikä maistuu.



Super hyvän tuoksuista!!
Olavin syömä "nappula" kivennäinen
Lisäravinteet..... Niin täytyy myöntää meilläkin on aikas monta purkkia, josta Olavi syö, mutta kaikelle on kyllä perustelut. Kivennäiset (kuuluvat joka hevosen ruokintaan) msm, chondroit sulfate, glukosamiini (meillä syö eri purkeista, mutta saatavilla myös sekoituksia) ovat hyväksi etenkin nivelille ja ylläpitävät vanhemman hevosen terveyttä, c-vit on kuuriluontoisesti syötössä (vesiliukoinen, yliannostus ei vaarallista, auttaa glukosamiinia imeytymään), b-vitamiinia ei tarpeeksi ruokinnassa (saa sitä shy feederinä, vesiliukoinen), suola (Olavi ei syö suolakiveä ja hikoilee aika usein) sekä elektrolyytti tarpeen mukaan jos heppa hikoilee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti