tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kisakuulumiset

Eli Ponihaan kisat kisailtu, aika myöhäiseksi meni: kotona vasta puolenyön pintaan. Oli ihanan aurinkoinen ilma, joskin illan mittaan alkoi ikävästi kylmentyä. Kävin jo päivällä näyttämässä paperit ja katsomassa interin. Tallille sitten joskus viiden pintaan ja vuorossa puunausletitysjalkojenpesu- toimet. Oltiin kisapaikalla jo sitten hyvissä ajoin ja ehdittiin muutama rata katsomaan ja kuulumisia vaihtamaan ennen hevosen kuntoon laittamista.

Pitsu oli oikein pirteällä tuulella ja tuntui ihan mukavalta, kun aloitettiin verkkaileminen. Menin n.20 min ulkokentällä, jossa siis ratsastin alkuverkat, laukan kokoamisia, takaosakäännökset, väistöjä ja pysähdyksiä. Sitten siirtyminen maneesiin, jossa oli vielä 20 min aikaa jatkaa verryttelyä. Jatkoin laukan kokoamisilla, jossa yritin saada takaosan paremmin mukaan. Samalla myös piti keskittyä siihen, että kaula pysyy rentona, asetukset ja taivutukset tulevat läpi ja hevonen pysyy pohkeen edessä. Keela tuli tässä vaiheessa vähän auttamaan, mikä oli hyvä, koska helposti verryttelyssä tyydyn ihan liian vähään, mistä seuraa se, että olen ihan pulassa radalla, kun en ole ratsastanut hevosta verkassa kunnolla läpi. Nyt kuitenkin sain hevosen oikeinkin hyvin läpi verkassa ja se oli oikein pirtsakan (ahhah mikä sana) ja mukavan tuntuinen.

Rataa ennen jouduin yhden ratsukon verran odottamaan radan sivussa pienessä tilassa, jossa Pitsu ehkä vähän lösähti ja sitten taas radalle mentäessä hieman jännittyi. Radalla yritin saada samanlaisen tunnelman kuin verkassa, mikä osittain onnistui ja osittain ei. Periatteessa olen ihan semi tyytyväinen rataan, se oli siisti ja melko rikkeetön (muutamaa vaihtoa lukuunottamatta). Kuitenkaan fiilis radan jälkeen ei ollut hyvä, koska en saanut hevosta liikkumaan läheskään niin hyvin kuin verkassa ja en mielestäni ratsastanut erityisen hyvin. Raviohjelmassa en ratsastanut tarpeeksi, vaan se jäi hieman sähläykseksi. Sellaista 6-6.5 aika tasaisesti sieltä on tullut eli ihan ok. Onneksi oli ihan siistin näköinen, mutta fiilis ei ollut ihan super. Käynti oli muuten jees, mutta toinen takaosakäänös vähän levähti. Muutenkin niistä tuli aika huonot pisteet, joka on edelleenkin murmur tyhmä juttu!

Laukka sitten oli taas vähän meidän kompastuskivi ja siitä oli selkeästi huonommat numerot kuin ravista. Vaihdot oli ihmeellisiä räpellyksiä, en saanut tarpeeksi koottua ennen niitä, vaan laukka oli epätasapainoista ja hevonen ei ihan suora -> ep vaihto. Oli siellä jotain puhtaitakin seassa ja viimeinen radan poikki oli oikein hieno. Sitten pistemenetykset, joista olen vihainen itselleni, nimittäin alku- ja lopputervehdykset! En kummassakaan ollut linjalla, minkä takia sain C tuomarilta 6n, vaikka muuten olisi hyvin voinut tulla 6,5-7. Joo ei niin vakavaa, mutta jokainen turha pistemenetys laskee prosentteja alas. Kokonaisprosentit oli sitten 59,820 eli jäätiin ikävästi kuudenkymmenen alapuolelle. Nojoo, parannusta viime kerrasta, vaikka tulikin huonommat kuin Ypäjällä ekoissa kisoissa. Tämä rata kyllä tuntui paremmalta kuin aiemmat, mutta videolta katsottuna ei niissä ollut suurta eroa (okeiokei, prosenttiero oli varmaan alle 1% :D).

Kivat kisat ja sinänsä pääsin tavoitteeseen (ainakin lähemmäs sitä) ja onnistuin ratsastamaan jokseenkin kohtuullisen radan :)). Nyt vaan treeni taas jatkuu ja kyllä prossatkin siinä mukana nousee ja radat parantuu. Vaikka puhunkin nyt prosenteista, olen oikeasti sitä mieltä, ettei niihin pidä keskittyä liikaa, vaan myös luottaa omaan tunteeseen ja valmentajan palautteeseen. Tuomareilta saa tiedon, että mitä pitää parantaa, mutta jos aina keskittyy vain papereihin, niin ei sillä tavalla mihinkään pääse. Kokonaisuus on tärkein ja se, miten hevonen on läpi, vaikuttaa ihan kaikkiin temppuihinkin. Tietenkin kehitystä on mukava seurata papereista ja jos jää samoihin tuloksiin junnaamaan loputtomasti, niin kannattaa miettiä, onko jotain mitä treenauksessa kannattaisi muuttaa. Nyt kuitenkin voin olla mielestäni ihan tyytyväinen meidän edistykseen, koska ollaan vasta juuri siirrytty vaativiin luokkiin ja kuitenkin tulokset on jo lähellä 60% :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti